ミラノのレストラン Osteria L'Intrepido。。。。
2008年 08月 21日
ワインスペクテーターやロバート・パーカーJRを神様のように崇めている方々がいるが、醸造関係の仲間内ではそのような者はいない。(なぜかは聞かないで欲しい)
ワインのマーケットを支配しているのはWSとPPなので、表立ってWSやPPを批判するワインメーカーもいない。(報復があるかもしれないので。笑)
しかし、恐れる必要のない人は公然と批判する。
作家のロビン・ゴールドスタイナーはその一人だろう。
常々、評価に疑問を持っていた彼はイタリアのミラノにレストラン、「Osteria L'Intrepido」を作った。そして、ワインスペクテーターのExcellence賞を取ろうと、そのレストランのメニューやワインリストをワインスペクテーター社に送った。
もちろん手数料の$250を添えて。
そして、イタリアの8軒のレストランがExcellence賞に選ばれ、彼のレストランはそのうちのひとつだった。
さて、ここからが面白い。
彼のレストランはウェブサイト上のみで実在しない。
架空のイタリアン・レストランだ。
ワインスペクテーターは実在しないレストランに賞を与えてしまった。
さらに悪いことには、そのレストランのワインリストに載っているワインは、
ワインスペクテイターが酷評した、60点台70点台の最悪ワインが中心だ。
AMARONE CLASSICO 1998 (Veneto) Tedeschi 80,00 €
Wine Spectator rating: 65 points. “…Not clean. Stale black licorice…”
AMARONE CLASSICO “LA FABRISERIA” 1998 (Veneto) Tedeschi 185,00 €
Wine Spectator rating: 60 points. “…Unacceptable. Sweet and cloying. Smells like bug spray…”
AMARONE CLASSICO “GIOÉ” 1993 S. Sofia 110,00 €
Wine Spectator rating: 69 points. “…Just too much paint thinner and nail varnish character…”
BARBARESCO ASIJ 1985 (Piemonte) Ceretto 135,00 €
Wine Spectator rating: 64 points. “…Earthy, swampy, gamy, harsh and tannic…”
BAROLO 1990 (Piemonte) Az. Agr. GD Vajra 140,00 €
Wine Spectator rating: 64 points. “…Earthy, musty, lacking in charm…”
BAROLO RISERVA 1982 (Piemonte) Bruno Giacosa 250,00 €
Wine Spectator rating: 72 points. “…Agressive [sic] tannins that are sharp and harsh…”
BAROLO “ZONCHERA” 1994 (Piemonte) Ceretto 120,00 €
Wine Spectator rating: 74 points. “Quite disjointed…a coarse, chewy texture and an astringent finish. Hard to tell if it will ever come around…”
BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA 1996 (Toscana) Gianfranco Soldera 235,00 €
Wine Spectator rating: 74 points. “…Turpentine. Medium-bodied, with hard, acidic character. Disappointing…”
BRUNELLO DI MONTALCINO “LA CASA” 1982 (Toscana) Tenuta Caparzo 200,00 €
Wine Spectator rating: 67 points. “…Smells barnyardy and tastes decayed. Not what you’d hope for…”
BRUNELLO DI MONTALCINO 1993 (Toscana) Tenuta Caparzo 180,00 €
Wine Spectator rating: 80 points. “…A bit lacking in concentration, but with pretty, round tannins and a soft finish…”
BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA 1995 (Toscana) Tenuta Caparzo 135,00 €
Wine Spectator rating: 81 points. “…The palate is light-bodied with a slightly diluted finish. Light for the vintage. Rather disappointing for this producer…”
CABERNET SAUVIGNON “I FOSSARETTI” 1995 (Piemonte) Poderi Bertelli 120,00 €
Wine Spectator rating: 58 points. “Something wrong here. Of four samples provided, two were dark in color, but tasted metallic and odd…”
SASSICAIA 1976 (Toscana) Tenuta San Guido 250,00 €
Wine Spectator rating: 65 points. “…Even Sassicaia could not apparently escape the wet weather of this memorably bad vintage in Tuscany. It lacks harmony, having oxidized…”
SASSICAIA 1980 (Toscana) Tenuta San Guido 280,00 €
Wine Spectator rating: 77 points. “…Light, watery and diluted vanilla and milk chocolate character…”
SASSICAIA 1995 (Toscana) Tenuta San Guido 300,00 €
Wine Spectator rating: 90 points. “…Rich in currant, blackberry, dried herbs and tanned leather…”
いかにいい加減な採点をしているかがわかる。
ワインスペクテーターはあわててOsteria L'Intrepidoをリストからはずしたがすでに遅し。
まだWSを信用する??
ソース
not good translation、 but try →English Version
ワインのマーケットを支配しているのはWSとPPなので、表立ってWSやPPを批判するワインメーカーもいない。(報復があるかもしれないので。笑)
しかし、恐れる必要のない人は公然と批判する。
作家のロビン・ゴールドスタイナーはその一人だろう。
常々、評価に疑問を持っていた彼はイタリアのミラノにレストラン、「Osteria L'Intrepido」を作った。そして、ワインスペクテーターのExcellence賞を取ろうと、そのレストランのメニューやワインリストをワインスペクテーター社に送った。
もちろん手数料の$250を添えて。
そして、イタリアの8軒のレストランがExcellence賞に選ばれ、彼のレストランはそのうちのひとつだった。
さて、ここからが面白い。
彼のレストランはウェブサイト上のみで実在しない。
架空のイタリアン・レストランだ。
ワインスペクテーターは実在しないレストランに賞を与えてしまった。
さらに悪いことには、そのレストランのワインリストに載っているワインは、
ワインスペクテイターが酷評した、60点台70点台の最悪ワインが中心だ。
AMARONE CLASSICO 1998 (Veneto) Tedeschi 80,00 €
Wine Spectator rating: 65 points. “…Not clean. Stale black licorice…”
AMARONE CLASSICO “LA FABRISERIA” 1998 (Veneto) Tedeschi 185,00 €
Wine Spectator rating: 60 points. “…Unacceptable. Sweet and cloying. Smells like bug spray…”
AMARONE CLASSICO “GIOÉ” 1993 S. Sofia 110,00 €
Wine Spectator rating: 69 points. “…Just too much paint thinner and nail varnish character…”
BARBARESCO ASIJ 1985 (Piemonte) Ceretto 135,00 €
Wine Spectator rating: 64 points. “…Earthy, swampy, gamy, harsh and tannic…”
BAROLO 1990 (Piemonte) Az. Agr. GD Vajra 140,00 €
Wine Spectator rating: 64 points. “…Earthy, musty, lacking in charm…”
BAROLO RISERVA 1982 (Piemonte) Bruno Giacosa 250,00 €
Wine Spectator rating: 72 points. “…Agressive [sic] tannins that are sharp and harsh…”
BAROLO “ZONCHERA” 1994 (Piemonte) Ceretto 120,00 €
Wine Spectator rating: 74 points. “Quite disjointed…a coarse, chewy texture and an astringent finish. Hard to tell if it will ever come around…”
BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA 1996 (Toscana) Gianfranco Soldera 235,00 €
Wine Spectator rating: 74 points. “…Turpentine. Medium-bodied, with hard, acidic character. Disappointing…”
BRUNELLO DI MONTALCINO “LA CASA” 1982 (Toscana) Tenuta Caparzo 200,00 €
Wine Spectator rating: 67 points. “…Smells barnyardy and tastes decayed. Not what you’d hope for…”
BRUNELLO DI MONTALCINO 1993 (Toscana) Tenuta Caparzo 180,00 €
Wine Spectator rating: 80 points. “…A bit lacking in concentration, but with pretty, round tannins and a soft finish…”
BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA 1995 (Toscana) Tenuta Caparzo 135,00 €
Wine Spectator rating: 81 points. “…The palate is light-bodied with a slightly diluted finish. Light for the vintage. Rather disappointing for this producer…”
CABERNET SAUVIGNON “I FOSSARETTI” 1995 (Piemonte) Poderi Bertelli 120,00 €
Wine Spectator rating: 58 points. “Something wrong here. Of four samples provided, two were dark in color, but tasted metallic and odd…”
SASSICAIA 1976 (Toscana) Tenuta San Guido 250,00 €
Wine Spectator rating: 65 points. “…Even Sassicaia could not apparently escape the wet weather of this memorably bad vintage in Tuscany. It lacks harmony, having oxidized…”
SASSICAIA 1980 (Toscana) Tenuta San Guido 280,00 €
Wine Spectator rating: 77 points. “…Light, watery and diluted vanilla and milk chocolate character…”
SASSICAIA 1995 (Toscana) Tenuta San Guido 300,00 €
Wine Spectator rating: 90 points. “…Rich in currant, blackberry, dried herbs and tanned leather…”
いかにいい加減な採点をしているかがわかる。
ワインスペクテーターはあわててOsteria L'Intrepidoをリストからはずしたがすでに遅し。
まだWSを信用する??
ソース
not good translation、 but try →English Version
by kissouch
| 2008-08-21 06:50
| wine link